Work

Hill Street Addition – Kingston Ontario

Kingston Ontario

Spring 2017

The Hill Street Addition

Project Type Two Storey Rear Yard Addition
Client Private
Neighbourhood Queen's (Kingston Ontario(=)
Concept Contemporary
Contractor TBD
The client’s of 52 Hill Street hired ARCA-VERDE to design a contemporary rear yard addition to their existing single storey house.  They desire flexible space to spend time with their young family and one that  will grow with them. They also desired a feeling of privacy and relaxation in their master suite to retire at the end of a busy day. Continue reading »

The Hill Street Addition

Project Type Two Storey Rear Yard Addition
Client Private
Neighbourhood Queen’s (Kingston Ontario(=)
Concept Contemporary
Contractor TBD

The client’s of 52 Hill Street hired ARCA-VERDE to design a contemporary rear yard addition to their existing single storey house.  They desire flexible space to spend time with their young family and one that  will grow with them. They also desired a feeling of privacy and relaxation in their master suite to retire at the end of a busy day.

Site

Their existing home is a single storey detached residence situated mid-block in an older neighborhood of Kingston, Ontario meaning ARCA-VERDE was challenged to create a two storey volume that pleases the clients modern sense of style while keeping the neighborhood context in mind. ARCA-VERDE took advantage of the property’s north-south orientation and maximized the glazing along the south and west elevation to allow for the maximum solar gain. A road runs along the south side of the property creating a focal point on that elevation as you approach.

Appearance

The exterior creates a sense of separation between the functions of rooms by manipulating the size & shape of the different volumes. The location of the master bedroom becomes a focal point on the exterior as the charcoal coloured wood siding and IPE vertical wood siding make a striking contrast along the south elevation. Furthermore, grey metal siding wraps the space along the walls and sloped roof while the cantilevered walls serve to increase the volume. The glazing below on the south and west walls create a sense of openness and help to highlight the bedroom. The exterior walls along the stair well are finished with metal siding to minimize its appearance along the front façade.

What is created are three volumes highlighting the separate functions of the space that embody the modern look the client desired.

Interior

The family room is located on the main level and accessed through the existing kitchen. It was intentionally designed to be a flexible space to allow the client to maximize the use of the room as the years go on. The glazing along the west and south wall allow for clear site lines to their spacious backyard where the kids can play. The two over-sized doors open up to the existing patio where the clients can eat and entertain outdoors. ARCA-VERDE introduced a new staircase off the kitchen that leads up to the master suite. The translucent solid surface wall combined with the east-facing window at the top of the stair well offers a sense of openness as you walk up the stairs. The master suite feels spacious with a slanted ceiling and exposed rafters. The two-sided fireplace situated in the centre of the room stands as the focal point & allows for continuous circulation revolving around it while offering a sense of privacy between the bedroom and ensuite. The master suite offers a sense of privacy from the rest of the house; an area to relax and unwind at the end of the day.

Material and Design Features

  • Metal siding & roofing
  • Wood siding
  • Concrete
  • Exposed rafters
  • Solid surface wall & doors – recycled content